IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическият спад на Гърция през второто тримесечие бе ревизиран до 7,3%

Корекцията от първоначално обявените -6,9% на годишна база се e наложила заради получени нови данни за приходите в сектора на услугите

18:56 | 08.09.11 г. 1
Икономическият спад на Гърция през второто тримесечие бе ревизиран до 7,3%

Гръцката държавна статистическа агенция Elstat коригира данните за спада в брутния вътрешен продукт на страната през второто тримесечие до 7,3% на годишна база в сравнение с първоначално обявените 6,9%, се посочва в нейно съобщение, цитирано от РИА Новости.

През първото тримесечие на годината спадът в гръцкия БВП бе 8,1% на годишна база.

В съобщението се отбелязва, че преразглеждането е свързано с получаването на нови данни и по-конкретно за приходите в сектора на услугите.

„Външнотърговският дефицит на страната през второто тримесечие е намалял с 26,5%“, се казва още там. Износът на годишна база е намалял с 1,4%, а вносът – със 7,6%.

Междувременно днес европейският комисар по икономическата и валутната политика Оли Рен заяви, че въпреки всички настоящи трудности излизането на Гърция от еврозоната не се обсъжда. При това той отбеляза, че предоставянето на финансовата помощ за затъналата балканска държава ще зависи от изпълняването на условията за получаването й.

През пролетта на миналата година бе одобрен спасителен финансов пакет от държавите в еврозоната и Международния валутен фонд на стойност 110 млрд. евро за Гърция, срещу който тя се ангажира да осъществи програма на строги икономии и намаляване на бюджетния дефицит.

Помощта се предоставя на траншове, като мисия на Европейския съюз, МВФ и Европейската централна банка на всяко тримесечие посещава Атина, за да провери как се изпълнява програмата за затягане на коланите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Иван Митев
преди 12 години
За да има стопанска криза в Р. Гърция е налична причина.През 2011 г. причината за стопанска криза в Р. Гърция е употреба на несъвместим с качества на Незлатни пари начин на държавно финансово управление, който е наследен от време с ползване на Златни пари.Успешният изход от кризата е известен - прекратяване на причината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още