IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ запази основния си лихвен процент на ниво от 1,5%

Високата несигурност относно световното икономическо развитие и намалялата опасност от инфлация в еврозоната са основните аргументи за решението

17:25 | 08.09.11 г.
<p>
	Жан-Клод Трише.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Жан-Клод Трише. Снимка: Ройтерс

Европейската централна банка даде знак, че периодът на увеличаване на основния лихвен процент е отминал, аргументирайки се с липсата на инфлационни рискове в еврозоната, но обяви, че икономическият растеж в най-добрия случай ще се забави, съобщи Ройтерс.

В унисон с предварителните прогнози ЕЦБ остави основния лихвен процент непроменен на ниво от 1,5%, след като той на два пъти бе повишаван през април и юни.

„Очакваме икономиката на еврозоната да нараства умерено, зависима от особено високата несигурност и увеличаващите се рискове за забавяне“, заяви президентът на финансовата институция Жан-Клод Трише.

По думите му инфлацията трябва да остане под 2% през 2012 г., а ценовите рискове са „до голяма степен балансирани“. Тази оценка отбелязва промяна в сравнение с предходния месец, когато той заяви, че съществуват „нарастващи рискове за ценовата стабилност“.

Промяната в гледището на ЕЦБ за инфлацията предполага, че финансовата институция изоставя политиката си за затягане и че основният лихвен процент за момента се запазва.

Преди месец Трише бе заявил, че рисковете пред перспективите за растежа са балансирани.

Експертите на банката понижиха прогнозите си за ръста през 2011 г. в рамките на 1,4%-1,8%, докато през юни очакванията бяха за ръст от 1,5-2,3%. Прогнозата за 2012 г. е за ръст между 0,4% и 2,2%, докато през юни очакванията бяха за ръст между 0,6% и 2,8%.

Предвижда се инфлацията да се задържи в границите между 1,2% и 2,2% или средно 1,7%, което би било под целта на ЕЦБ от 2%.

„Гарантиран е пълен анализ на всички последни данни и процеси относно предстоящия период“, каза Трише. „Ще продължим да наблюдаваме отблизо всички процеси“, добави той.

До момента всички сигнали от страна на политиците бяха за бъдещо повишение на лихвения процент, но влошаването на икономическата обстановка и дълговата криза промениха драматично перспективите.

Президентът на ЕЦБ посочи също, че извънредните мерки за подкрепа на Италия и Испания имат „временен характер“, повтаряйки думите на наследника си на поста, италианеца Марио Драги.

Преди месец финансовата институция задейства отново програмата си за обратно изкупуване на държавни облигации, за да намали разходите по средствата, които двете страни заемат на международния кредитен пазар.

От ЕЦБ обаче се опасяват, че изкупувайки италиански държавни облигации само окуражават правителството на третата по големина икономика в еврозоната да намалява усилията си за слагане в ред на финансите си и са разгневени от политическите акробатики в Рим.

От банката напоследък коригират своите покупки, позволявайки на доходността по италианските ДЦК да нараства, за да увеличат натиска върху Италия да реализира вече обещаните мерки на строги икономии. От Рим отговориха с предложение за повишаване на ДДС, след като преди седмица мерките за икономии бяха гласувани в парламента със значителна промяна.

„Имаме потвърждение, че е налице реализация на обещаното в рамките на общите резултати и това, разбира се, е от изключителна важност“, посочи Трише по отношение на последните италиански мерки, гласувани вчера в Сената, които влизат в долната камара на италианския парламент в понеделник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още