IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основният лихвен процент в Южна Корея остана без промяна

Несигурността в световната икономика е основният аргумент за запазването на основната лихва, инфлацията обаче надхвърля целта на централната банка за 8-ми пореден месец

12:49 | 08.09.11 г.
Основният лихвен процент в Южна Корея остана без промяна

Централната банка на Южна Корея запази непроменен основния лихвен процент за трети пореден месец на ниво от 3,25%, оправдавайки очакванията на анализаторите и призна, че може да не изпълни целта си по отношение на инфлацията за тази година, съобщи CNBC.

Финансовата институция бе критикувана, че прекалено дълго не вдига основната лихва и е позволила на спиралата на инфлационните очаквания да излезе от контрол. За последен път основният лихвен процент бе повишен с 0,25 процентни пункта през юни.

През август инфлацията в страната достигна най-високото си ниво за последните 3 години и надхвърли за 8-ми пореден месец приемливото ниво за централната банка. В момента тя е 5,3% на годишна база, докато финансовата институция си е поставила за цел максимум 4%.

Според управителя на централната банка Ким Чун-Су днешното решение не е било взето с единодушие. Той подчерта, че не е имало обсъждане за намаляване на основния лихвен процент.

„Няма разногласие сред членовете на комисията за монетарна политика, че трябва да продължим да повишаваме лихвените проценти, за да постигнем стабилност на цените, но аз мисля, че ще бъде трудно да променим лихвените проценти, ако несигурността в световен план се запази“, посочи Ким след обявяването на решението.

Според някои анализатори, на централната банка ще се наложи да вдигне основния лихвен процент доста по-агресивно и относително скоро.

„Централната банка пропусна шанса си и ще се наложи да повиши основния лихвен процент два месеца предварително“, заяви Джун Парк, старши икономист в Meritz Securities в Сеул, който прогнозира увеличение още през следващия месец.

Ли Сун-Квон, старши икономист в Shinhan Investment Corp в Сеул обаче смята, че финансовата институция по-скоро ще задържи основната лихва на досегашното й ниво или ще я увеличи веднъж през четвъртото тримесечие. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още