IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

И секторът на услугите забуксува в световен план

Заради забавянето в сектора на услугите не може да се очаква преодоляване на мудния растеж на световната икономика

09:21 | 06.09.11 г.
И секторът на услугите забуксува в световен план

Възстановяването на сектора на услугите в световен план е също толкова бавно, колкото и на производствения сектор, показват резултатите от проучвания, цитирани от FT.

PMI индексите показват, че растежът в сектора се е забавил рязко в много от водещите световни икономики, а на места спадът е дори под нивата от 2009 г., когато световната икономика изпълзя от рецесията.

Частният сектор на услугите, който е изключително важен за развитите икономики, не е достатъчно силен, за да преодолее цялостно забавяне на растежа на световната икономика, отбелязва изданието.

Проучване на HSBC и Markit в Китай, показва, че PMI индексът е паднал до 50,3 пункта през август от 53,5 пункта през юли. Другият индекс – на China Federation of Logistics and Purchase, пък е паднал до 57,6 пункта през август от 59,6 пункта през юли, потвърждавайки тенденцията на забавяне на растежа в сектора.

Проучване в еврозоната показа, че растежът в сектора на услугите се е забавил до най-слабото си ниво от септември 2009 г. Индексът, отчитащ ръста в сектора, е паднал до 51,5 пункта през август. “Това означава, че през третото тримесечие не може да се очаква икономически растеж, по-висок от постигнатите 0,2% за трите месеца до края на юни”, коментира Крис Уилямсън от Markit.

Франсоа Кабо от Barclays Capital предупреди, че и индикаторът на Европейската комисия е паднал рязко. Във Великобритания пък индексът е отбелязал най-силния си спад изобщо – до 51,1 пункта.

Очаква се подобни данни да бъдат публикувани днес и за САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:21 | 29.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още