IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриалното производство в еврозоната се сви през август

Индексът на производствената активност падна под 50 пункта до най-ниското си ниво за последните 2 години

15:17 | 01.09.11 г.
Индустриалното производство в еврозоната се сви през август

Производствената активност в еврозоната се е свила с повече от предварително очакваното през август, показва изследване на института Markit, цитирано от ВВС.

Индексът на производствената активност на института се понижи до 49 пункта от 50,4 пункта през юли, а прогнозите бяха за спад до 49,7 пункта.

Показател под 50 пункта показва свиване. Нивото за август е най-ниското, регистрирано за последните 2 години.

От Markit обявиха, че новите поръчки са се понижили и в 17-те държави от еврозоната, докато създаването на нови работни места е нараснало с най-бавното си темпо от почти година.

Германският индустриален сектор остава най-силният в еврозоната с 50,9 пункта, докато Гърция е последна с 43,3 пункта.

Индексите във Франция, Италия и Испания също регистрират понижение.

Извън еврозоната британската производствена активност също намалява.

„Окончателните данни за индекса на бизнес активността за август са дори по-лоши от предварително оповестените разочароващи данни, изпращайки сигнал за край на икономическото възстановяване, започнало през 2009 г.“, заяви Крис Уилиъмсън, старши икономист в института.

„Тревожното е, че Германия регистрира спад в поръчките за износ в най-голяма степен сред изследваните държави, което означава, че еврозоната вече не може да разчита на ръст, основан на износа на най-голямата държава членка, за да осигури подкрепа за дори бледо възстановяване в региона като цяло“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:14 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още