IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Канада с първи спад на икономиката от 2009 година насам

Свиването на износа заради високия курс на местната валута е в основата на икономическия спад за второто тримесечие

17:40 | 31.08.11 г.
Автор - снимка
Създател
Канада с първи спад на икономиката от 2009 година насам

Икономиката на Канада е отбелязала свиване за пръв път от края на рецесията преди две години насам. Причината за отрицателния ръст е високият курс на канадския долар, който е навредил на износа и е предизвикал ръст на вноса, пише Bloomberg.

През второто тримесечие на годината брутният вътрешен продукт на Канада се е свил с 0,4 на сто на годишна основа, след като през първите три месеца бе отчетен ръст от 3,6 на сто, показват официалните статистически данни, публикувани днес.

Като най-голяма тежест за растежа през второто тримесечие се очертава търговията. При вноса в страната се наблюдава ръст от 2,4 на сто, докато износът се е свил с 2,1 на сто. Понижението на експорта, на който се пада около една трета от икономиката на страната, е най-голямо за последните две години.

Вътрешното потребление, в което не се включват запасите, вносът и износът, е нараснало с 0,7 на сто след увеличението от 0,5 на сто за второто тримесечие. Потребителските разходи са се увеличили с 0,4 на сто, с толкова са нараснали и държавните разходи.

Инвестициите в недвижими имоти са нараснали с 2 на сто, водени от увеличение с 3,7 на сто при разходите за изграждане на промишлени мощности и оборудване.

От централната банка на Канада очакват през третото тримесечие на годината да бъде постигнат икономически ръст от 2,8 на сто, а през четвъртото – от 2,9 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 21.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още