IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трише очаква инфлация в еврозоната „от над 2%” през следващите месеци

В средносрочен план обаче поскъпването на живота ще бъде върнато под 2%, смята президентът на ЕЦБ

20:41 | 29.08.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Жан-Клод Трише, снимка; Ройтерс</p>

Жан-Клод Трише, снимка; Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) преразглежда рисковете за стабилността на цените, заяви нейният президент Жан-Клод Трише, цитиран от Ройтерс.

Очакванията на институцията са годишната инфлация да остане над 2 на сто през следващите месеци. В средносрочен план обаче се очаква поскъпването на живота в еврозоната да остане под, но в близост до 2 на сто.

Евентуално преразглеждане към понижение на очакванията за инфлацията в еврозоната може да свали всякакъв натиск от ЕЦБ да продължи политиката на повишаване на лихвите от началото на годината, отбелязва Ройтерс.

Икономическият растеж в еврозоната ще продължи, но скромно и в контекста на особено голяма неяснота в бюджетен план, предупреди президентът на ЕЦБ Жан-Клод Трише, цитиран от Франс прес.

"Несигурността остава особено голяма заради като цяло нестабилното бюджетно състояние в много страни, каза Трише, представяйки последните спънки за решаването на дълговата криза в еврозоната.

Шефът на ЕЦБ призова правителствата от еврозоната да приложат "изцяло и в срок" мерките, обещани на срещата на върха на 21 юли за справяне с дълговата криза.

Трише призова и за стриктно придържане към бюджетната дисциплина и ефективен взаимен контрол, допълва ДПА. Той подчерта, че ЕЦБ не е превишила правомощията си, включвайки се в мащабната програма за изкупуване на облигации.

Очакваше се евродепутатите да зададат на Трише трудни въпроси за изкупуването на испански и италиански облигации от ЕЦБ, с цел да постави под контрол лихвите по тях, отбелязва Асошиейтед прес.

Очакваха се и критики към председателя на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер и европейския комисар по икономическите и валутните въпроси Оли Рен.

Изслушването на Трише пред комисията в Европарламента става на фона на разделенията в еврозоната заради искането на Финландия за гаранции по участието й във втория спасителен заем за Гърция.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
SEBULBA
преди 12 години
Пригответе се за инфлация от порядъка на 10-15% като се развъртят прясно напечатаните....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още