IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителските разходи в САЩ нараснаха с 0,8% през юли

Ръстът е максимален за последните 5 месеца, а след корекция с инфлацията - от декември 2009 г.

17:50 | 29.08.11 г.
Потребителските разходи в САЩ нараснаха с 0,8% през юли

Потребителските разходи в САЩ отскочиха нагоре през юли, отбелязвайки най-големия си ръст за последните 5 месеца, заради силното търсене на моторни превозни средства, става ясно от съобщение на американското министерство на търговията, цитирано от Ройтерс. Това подхрани надеждите, че най-голямата икономика в света няма да изпадне в рецесия.

Увеличението е с 0,8%, като през февруари бе със същата стойност, докато през юни бе регистриран спад от 0,1%.

Икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакваха ръст от 0,5%.

На потребителските разходи се дължи 70% от икономическата активност в САЩ.

Коригирани с инфлацията, разходите са нараснали с 0,5%, което е изравнен показател с декември 2009 г., докато през юни показателят не отчете промяна.

Данните предполагат, че американската икономика започва силно третото тримесечие, след като през първата половина на годината почти изпадна в застой. Те дават и надежда, че производството ще продължи да нараства, макар и с умерено темпо.

Въпреки това рисковете от изпадане в нова рецесия се увеличиха след резкия спад в цените на акциите и ерозиралото потребителско доверие.

Данните за индустриалното производство, продажбите на дребно и заетостта до момента отговаряха повече на бавен ръст, отколкото на явно свиване на производството.

През второто тримесечие нарастването на потребителските разходи се забави рязко до 0,4% на годишна база, след като през първото тримесечие бе регистриран ръст от 2,1%.

Разходите за стоки за дълготрайна употреба са нараснали през юли с 2%, очевидно отразявайки увеличението в продажбите на моторни превозни средства, след като недостигът на автомобили, причинен от прекъсването на веригите за доставки след земетресението в Япония, бе преодолян.

Общите разходи през юли са се повишили и заради ръста от 0,3% в приходите, след като работодателите усилено наемаха служители. През юни приходите се увеличиха с 0,2%.

Разполагаемият доход е нараснал с 0,3%, но, коригиран спрямо инфлацията, показва намаление от 0,1%, което е първото от септември 2010 г.

Разходите са надхвърлили реалния разполагаем доход, но спестяванията за годината са намалели до 582,2 млрд. от 638,6 млрд. през юни.

В съобщението се посочва, че инфлационният натиск остава висок.

Индексът на личните потребителски разходи е нараснал с 0,4%, докато през юни се бе понижил с 0,1%. На годишна база ръстът е 2,8% и е най-голям от октомври 2008 г., след като през юни напредна до 2,6%.

Основният индекс на личните потребителски разходи, който не включва хранителните стоки и енергоносителите, се е повишил с 0,2% за втори пореден месец. На годишна база ръстът е 1,6% - най-големият след май 2010 г., след като през юни достигна 1,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още