IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Поръчките на стоки за дълготрайна употреба в САЩ с ръст от 4% през юли

С основен принос за нарастването е транспортното оборудване и авиационната индустрия

17:53 | 24.08.11 г.
Поръчките на стоки за дълготрайна употреба в САЩ с ръст от 4% през юли

Новите поръчки за индустриални стоки за дълготрайна употреба в САЩ през юли се повишиха заради засиленото търсене на транспортно оборудване, сочат данни на американското министерство на търговията, но показателят за разходите на бизнеса е намалял, съобщи Ройтерс.

Ръстът при поръчките на стоки за дълготрайна употреба достигна 4%, след като през юни бе регистриран спад от 1,3%. Очакванията на икономистите бяха за среден ръст от 2%.

Въпреки че поръчките за стоки за дълготрайна употреба са изключително волатилни, данните намалиха опасенията за ново изпадане в рецесия на американската икономика след купищата данни от проучвания за слабо доверие.

„Това е в съзвучие с идеята за положителен ръст, но не особено силен. Основната тенденция е определено добра“, заяви Скот Браун, старши икономист в Raymond James.

Поръчките през миналия месец са подкрепени най-много от тези за транспортно оборудване, където е регистриран скок от 14,6% - най-голямо увеличение от януари. Без тях нарастването е с едва 0,7% при показател от 0,6% за юни, но опровергава очакванията на икономистите за спад от 0,5%.

Но поръчките на средства за производство извън тези в отбранителната индустрия и самолетите, които се следят отблизо като показател за разходите на бизнеса, са се понижили с 1,5% през юли, докато коригираните данни за предходния месец показаха 0,6% ръст.

Прогнозите на икономистите бяха за понижение от 1% на фона на предварително обявения ръст от 0,4% за юни.

Намалението в плановете на бизнеса за разходи, обосновано от данните в проучвания за производството по региони, направени през този месец, може да увеличи опасенията, че индустриалният сектор губи темпо. Плановете на бизнеса за разходи обаче обикновено се понижават през първия месец на всяко тримесечие, отчасти заради непълното сезонно изглаждане на подкомпонентите за електрооборудване.

През миналия месец поръчките за дълготрайни стоки са били подкрепени от ръста от 43,4% в поръчките за самолети, отскочили след спада от 24% през юни.

Авиокомпанията Boeing е получила 115 поръчки за самолети, докато през юни те са били едва 48, сочи информация, публикувана на уебсайта на производителя.

Поръчките на моторни превозни средства са нараснали с 11,8%, което е най-голямо увеличение от януари 2003 г., след като през предходния месец са регистрирали ръст от едва 0,1%, като вероятно отразяват възстановяването на веригите за доставки след земетресението в Япония.

Без данните за поръчките в транспорта подробностите в съобщението на министерството на търговията показват смесена картина. Поръчките за съоръжения, компютри и електроника са се понижили, докато тези за основните метали и средствата за производство са се увеличили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:13 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още