IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония преодолява щетите от земетресението по-бързо от очакваното

Днес йената продължава да поскъпва срещу долара, което засилва спекулациите за нов интервенция на пазара

13:49 | 10.08.11 г.
Автор - снимка
Създател
Япония преодолява щетите от земетресението по-бързо от очакваното

Възстановяването на японската икономика от мартенското земетресение и последвалото го цунами става с по-бърз темп от очаквания. Това е изводът в публикувания днес месечен доклад на правителство за икономическата конюнктура, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Икономиката се възстановява въпреки оставащите трудности", се посочва в доклада.

Месец по-рано в аналогичен документ се отбелязваше само "движение към нарастване".

"Промишленото производство се увеличава с възстановяването на системата на снабдяване", констатира правителство и допълва, че има подобрение в и в сферата на износа.

Авторите на доклада обаче признават наличието на "рискове от спад" в националната икономика, предизвикани от поскъпването на йената, кризисни явления в заетостта особено в района Тохоку, засегнат от стихийните бедствия, и отрицателното въздействие на икономическата и финансовата нестабилност в други страни.

Днес японската йена отново се движи с ръст спрямо долара, достигайки курс от 76,52 йени за долар. Това подклажда спекулациите, че централната банка на страната ще се намеси на пазара, за да обезцени йената.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още