IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Dagong: Светът постепенно се отказва от долара

За САЩ е важно да извлекат поуки от кризата с дълга, смята шефът на агенцията, която още миналата седмица свали рейтинга на американския дълг

16:45 | 08.08.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Dagong: Светът постепенно се отказва от долара

Светът постепенно се отказва от долара и процесът ще придобие необратим характер, прогнозира президентът на китайската рейтингова агенция Dagong Гуан Цзянчжун, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Миналата седмица Dagong понижи суверенния рейтинг на САЩ (от степен А+ до А), след като Белият дом и републиканците в Конгреса успяха да постигнат споразумение за повишаване на лимита на държавния дълг в последния възможен момент.

"Сега за САЩ най-важно е да се замислят над поуките от кризата, възникнала около тавана на дълга. САЩ трябва ясно да разберат, че все по-малките възможности за обслужване на държавния дълг ще доведат до избухване на криза на суверенния дълг", посочи Гуан по телевизионния канал Си Ен Би Си.

Китайската рейтингова агенция Синхуа осъди в събота "недалновидните" политически спорове в САЩ около проблемите на американския дълг и настоя, че светът се нуждае от нова, стабилна валута за резервите си, припомня ИТАР-ТАСС.

Според експерти увеличаването на доларовата маса в обращение със сигурност ще навреди на интересите на Китай, тъй като ще доведе до обезценяване на американската валута. Това ще засили инфлационния натиск в Китай и ще затрудни борбата с европейската дългова криза.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:27 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
sensei
преди 13 години
Аз лично съм се отказал от долара много отдавна повече от две години. Знам какво става, знам причините за това, следя тенденциите и си правя изводите, а решенията оставям за себе си. Нека другите, които не виждат по-далече от носа си, особено българските пишман-мениджъри, да изпият до дъно горчивата чаша. Сайтове като BusinessForSale.BG тепърва ще се увеличават и ще набират скорост. И нека ви успокоя много малко неща ще останат непродадени, но ще бъдат купени за жълти стотинки поради природата на пазарната икономика у нас и способностите на участниците в нея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
neduded
преди 13 години
"Миналата седмица Дагун бе първата рейтингова агенция, която понижи суверенния рейтинг на САЩ" Не са първата. В края на Април, Weiss Ratings определиха кредитния рейтинг на Щатите на C (в момента е С-) равносилно на BBB според категоризацията на S&P. Имаше новина в инвестора за това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още