IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно в ЕС и еврозоната поеха нагоре през юни

След като през май продажбите на дребно и в еврозоната, и в ЕС намаляха с по 1,3% на месечна база, през юни Евростат регистрира ръст от съответно 0,9 и 0,7%

14:31 | 03.08.11 г.
Продажбите на дребно в ЕС и еврозоната поеха нагоре през юни

Продажбите на дребно в еврозоната са нараснали с 0,9% през юни спрямо май. В целия Европейски съюз е отчетен растеж от 0,7% на същия показател, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат.

През май продажбите на дребно и в 27-те държави членки на Общността, и във валутния съюз намаляха с по 1,3 на сто, припомня Евростат.

Продажбите в групата „Храни, напитки и тютюневи изделия“ са се увеличили с 0,9% в еврозоната и с 1% в ЕС през юни спрямо май. В нехранителния сектор е отчетен растеж от съответно 1% и 1,2%.

От страните членки на ЕС, за които Евростат разполага с данни, продажбите на дребно са нараснали през юни на месечна база в 14, намалели са в 6 и са останали непроменени в Ирландия.

Най-голям месечен ръст на продажбите на дребно през юни е регистриран в Германия (6,3%), Латвия (3,3%), Швеция (3%) и Австрия (2,4%), а най-голям месечен спад – в Румъния (-1,3%) и Белгия (-1%).

На годишна база през юни обаче продажбите в групата „Храни, напитки и тютюневи изделия“ са намалели с 0,2% в еврозоната и с 1,1% целия ЕС. Евростат не отчита изменение на продажбите на дребно в нехранителния сектор в еврозоната през юни. За Еврообщността обаче е регистриран растеж от 1%.

Най-голям годишен ръст на продажбите на дребно през юни е отчетен в Люксембург (12,4%), Литва (7,1%), Латвия (5,4%) и Франция (4,6%), а най-голям годишен спад – в Испания (-8,3%), Румъния (-8,2%), Португалия (-5,9%), Белгия (-4,3%), Малта (-4,2%) и Словакия (-4,2%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още