IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Австралия запази основния лихвен процент непроменен, но обмисля повишение

12:43 | 02.08.11 г.
Австралия запази основния лихвен процент непроменен, но обмисля повишение

Австралийската централна банка запази непроменен основния лихвен процент, но предупреди, че обмисля затягане на монетарната политика на фона на опасенията за инфлацията, като по този начин си запази възможността за повишаването му през следващите няколко месеца, съобщи CNBC.

Инвеститорите обаче се втурнаха да се обзалагат, че подобна възможност не би могла да се реализира и само след миг централната банка може дори да обърне посоката.

„Няма съмнение, че съществуват опасения за инфлацията в средносрочен период, но по-големият натиск идва от несигурността на международните пазари“, заяви Су Лин Он, старши икономист в RBC Capital Markets.

В кратко съобщение след месечното си събрание банката се позова на предпазливто потребление, слабият ръст на кредитите и високият курс на австралийския долар като причини за липсата на промяна.

„Бордът на директорите обмисли дали настоящата информация дава основание за бъдеща политика на затягане“, заяви управителят на банката Глен Стивънс. „По отношение на баланса бордът реши, че е благоразумно да удължи настоящите условия на монетарната политика, особено като се има предвид острото чувство за несигурност на международните финансови пазари през последните седмици“, добави той.

Основният лихвен процент остава на ниво 4,75% от ноември 2010 г. и повечето анализатори предположиха, че той ще се запази и през този месец, основно заради мрачните перспективи пред световната икономика.

До момента инвеститорите виждаха по-голям риск за намаляването му, отколкото за увеличаването му, но изненадващо високите данни за същинската инфлация през второто тримесечие върнаха затягането на монетарната политика на дневен ред.

Скритата инфлация поддържа темп от около 3,6% на годишна база, което е доста над целта на централната банка от 2% до 3%. Това връща спомена за периода 2007-2008 г., когато натискът на цените се повиши доста по-бързо от очакванията на политиците, и убеждава, че в един момент ще бъде необходимо повишение.

„Бордът на директорите остава загрижен за средносрочните перспективи пред инфлацията“, заяви днес Стивънс. „Уместно е при такива обстоятелства монетарната политика да увеличи степента на ограничения“, добави той.

Управителят на централната банка подчерта отново високите данни за рекордната търговия на Австралия, която води до сериозен ръст на печалбата и бум в инвестициите в добивните компании.

Публикуваните днес данни показват, че цените на жилищата в столиците на 8-те австралийски щата са се понижили с 1,9% през 12-те месеца до юни, което е доста под ръста от 19% от началото на 2010 г.

Издадените разрешителни за строеж на нови жилища също разочароват, като спадът при тях през юни е 3,5%.

„Предпазливото поведение от домакинствата вероятно също запазва по-слабо търсенето в определени сектори в краткосрочен период, отколкото се очакваше“, посочи Стивънс.

„Като цяло ръстът на реалния брутен вътрешен продукт през 2011 г. сега изглежда се движи около тенденцията“, добави той.

Това кара анализаторите да очакват в петък съобшението за тримесечието на централната банка относно монетарната политика, в което на 60 страници се прави преглед на икономиката и инфлацията.

„Ако все още прогнозират инфлация над предварително поставената цел в средносрочен план, това ще бъде ясен сигнал, че вероятно ще трябва в един момент да повишат основния лихвен процент“, заяви Майкъл Блайт, старши икономист в Commonwealth Bank. „Смятаме, че това ще стане през ноември, но определено в момента сме в доста колеблива ситуация“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:39 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още