IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската централна банка вдигна основните си лихви за трети път през годината

Лихвата по едногодишните кредити се покачва от 6,31% на 6,56%, а тази по едногодишните депозити – от 3,25% на 3,50% в опит за обуздаване на надигащата се инфлация

15:54 | 06.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
Китайската централна банка вдигна основните си лихви за трети път през годината

Китайската централна банка обяви днес, че ще повиши основните си лихви с 0,25 процентни пункта - трето повишение от началото на годината и пето в рамките на последния цикъл на затягане на паричната политика на фона на борбата с надигащата се инфлация в страната, предава The Wall Street Journal.

Лихвата по едногодишните кредити се покачва от 6,31% на 6,56%, а тази по едногодишните депозити – от 3,25% на 3,50%. Централната банка също така повишава задължителните резерви на кредитните институции за шести път през тази година след шест повишения през миналата.

Стъпката идва въпреки опасенията за икономическо забавяне в Китай и показва, че приоритет за властите остава охлаждането на инфлационното напрежение.

Потребителската инфлация в Китай достигна 5,5% през май при 5,3% през април – най-високото й ниво за последните близо три години. Анализатори очакват тя да се покачи до 6% през юни преди да започна плавно да намалява през второто полугодие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:58 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още