IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спад в продажбите на дребно в Австралия през май на месечна база

Показателят удари 7-месечно дъно, намаляването на разрешителните за ново строителство добави черни краски

10:45 | 04.07.11 г.
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Продажбите на дребно в Австралия регистрираха неочакван спад от 0,6% през май на месечна база, който е и най-големият за последните 7 месеца, съобщи ВВС, като се позова на австралийското статистическо бюро.

Предварителните очаквания на анализатори бяха за спад от 0,3%.

Сред останалите данни, публикувани днес, се откроява спадът в броя на разрешителните за строеж за май, който е втори пореден.

Всичко това засилва аргументите за запазване нивото на основния лихвен процент.

Австралийският долар поевтиня спрямо останалите валути след публикуването на данните.

Утре ръководството на Reserve Bank of Australia се събира, за да реши дали лихвеният процент трябва да бъдве повишен от настоящите 4,75%.

Според анализатори слабото потребителско търсене обяснява спада в продажбите на дребно.

„Слабостта е във всички сегменти и региони, така че има слаби признаци за подем в икономическия импулс, който очакваха от Reserve Bank of Australia“, заяви Брайън Ридикън от Macquarie Bank..

„Потребителят очевидно не се нуждае от повече окуражаване от Reserve Bank of Australia, за да остане настрана. Тя подцени необходимостта от следващо повишаване“, добави той.

През април продажбите на дребно нараснаха с 1,2%, при това с положителна корекция спрямо предварително обявените 1,1%. Анализаторите очакваха отдръпване след големия отскок, но спадът надхвърли очакванията им.

Разрешителните за ново строителство, спадът при които е 7,9% за май, допълнително влошават нещата. „Всичко това е прекалено слаба поредица от данни и изобщо не е окуражително“, твърди Майкъл Търнър от RBC Capital Market.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:13 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още