IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на златото нараства за втори пореден ден

На въпрос какъв план "Б" може да има, ако гласуването в Гърция се провали, Джим Онийл от Goldman Sachs казва: „Молете се – план „Б“ е да се помолим“

15:41 | 29.06.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Цената на златото нараства за втори пореден ден

Златото поскъпна за втори пореден ден в Лондон поради опасения за дълговата криза в Гърция. По-слабият долар също подкрепи търсенето на благородния метал като алтернативна инвестиция, съобщава Bloomberg.

Доларът се понижи спрямо еврото поради спекулации, че дълговата криза в Гърция няма да попречи на Европейската централна банка (ЕЦБ) да повиши лихвените проценти тази седмица.

Златото може да се окаже печелившо, каквото и да се случи при днешното гласуване на мерките за бюджетни съкращения в гръцкия парламент.

Мерките биха гарантирали на страната допълнителна помощ от Европейския съюз (ЕС) и Международния валутен фонд (МВФ) и биха предотвратили непосредствен фалит.

Ако мерките бъдат приети, доларът вероятно ще се понижи, което ще подкрепи цените на металите, докато ако гласуването се провали, инвеститорите ще потърсят убежище в златото, казва Уилям Адамс, анализатор на  Basemetals.com в Лондон.

Днес по обед в Лондон цената на златото се повиши с 0,5% до 1509,35 долара за тройунция. Цената на златото обикновено се движи противоположно на долара. В Ню Йорк златото с доставка през август поскъпна с 0,6% до 1509,7 долара за тройунция.

Според главния икономист на Goldman Sachs Джим Онийл това, което наблюдаваме, не е само дългова криза, а по-широка криза на „структурата и управлението“ на еврозоната, пише британският Guardian. На въпрос какъв план "Б" може да има, ако гласуването в Гърция се провали, той казва: „Молете се – план „Б“ е да се помолим“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:36 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 17 rate down comment 0
finansa
преди 13 години
Да се помолим,но на кого точно...??На Бен,на Трише,на Папандреу или на Господ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 0
Lucifer
преди 13 години
Молете се план Б е да се помолим - коментарът е излишен....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още