IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прогнозират дългът на САЩ да достигне 190% от БВП до 2035 г.*

Това е песимистичният сценарий на Бюджетната комисия на американския Конгрес

21:06 | 22.06.11 г.
Прогнозират дългът на САЩ да достигне 190% от БВП до 2035 г.*

Бюджетните дефицити вероятно ще намаляват през следващите години, но дългосрочните перспективи пред финансите на САЩ са плашещи с оглед на постоянно растящите разходи. До 2035 г. пък държавният дълг на страната ще нарасне до 89% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната от 69%, колкото е в момента, изчисляват от Бюджетната комисия на американския Конгрес, пише MarketWatch.

Това обаче е оптимистичният сценарий. Според песимистичния  дългът може да нарасне и до 190% от БВП до 2035 г.

Изчисленията за фискалните предизвикателства пред Страната на неограничените възможности идват в момент,  в който Белият дом и Конгресът се опитват да вдигнат тавана на американския дълг, както и да съкратят дългосрочния бюджетен дефицит.

По този повод вицепрезидентът Джо Байдън и представители на политическите сили в страната ще се срещнат отново утре (23 юни 2011 г.).

Лидерите на демократите в Сената настояват част от сделката за тавана на американския дълг да са и мерки за увеличаване на заетостта.

Междувременно, Федералният резерв на САЩ понижи за втори път тази година прогнозата си за икономическия растеж на страната, пише MarketWatch.

Според Фед, БВП на Щатите ще нарасне с от 2,7 до 2,9% през настоящата година. Предишната прогноза беше за растеж от 3,1% до 3,3%. През януари пък американската централна банка очакваше годишен ръст на БВП от 3,4% до 3,9%.

За 2012 г. Федералният резерв очаква икономически растеж в интервала 3,3% - 3,7% при предходна прогноза от 3,4 до 3,9 на сто.

Очакванията за инфлацията са тя да бъде в рамките на 1,5 – 1,8 процента за тази година при предходна прогноза 1,3 – 1,6%.

* Актуализирано с новите прогнози за икономически растеж на Федералния резерв!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:26 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още