IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Япония запази лихвения процент, отпуска 6 млрд. долара за дребния бизнес

Средствата са за удължаване на кредитите на фирми, без да бъдат използвани имоти като допълнителна гаранция

10:38 | 14.06.11 г.
<p>
	Снимка: sxc.hu</p>

Снимка: sxc.hu

Японската централна банка разкри кредитна линия от 500 млрд. йени (6,2 млрд. долара) за подпомагане на дребния бизнес в страната, съобщи BBC.

Японските банки ще могат да използват средствата за удължаване на кредитите на малките фирми, без да използват недвижими имоти като допълнителна гаранция.

Японските фирми преживяват тежки времена заради разрушенията, причинени от опустошителното земетресение и вълните цунами от 11 март.

Централната банка запази непроменен основният лихвен процент на ниво между 0 и 0,1%.

„Централната банка изпраща послание към обществото, че полага своята част от усилията за повишаване на растежа и да потисне инфлацията с увеличаване на кредитите за секторите с ръст“, заяви Масамичи Адачи от JP Morgan Securities.

Разрушенията, причинени от земетресението и вълните цунами, принудиха много заводи да прекратят или намалят производството. Това се отрази в много от бизнес прогнозите в намаляване на печалбите или дори очаквания за загуби заради намаляването на приходите.

Докато при възстановяването на веригите за доставки бе отбелязан напредък, анализатори твърдят, че търсенето не нараства в синхрон с очакванията на политиците.

В понеделник от правителството обявиха, че поръчките за машиностроенето са намалели с 3,3% през април в сравнение с предходния месец.

„Истината е, че има повече причини за загриженост за перспективите, отколкото за оптимизъм“, каза Тецу Аикава от Shinsei Bank. „Възстановяването на търсенето не идва толкова скоро, колкото очакваха мнозина, което виждаме в слабите данни за поръчките в машиностроенето“, добави той.

Японската централна банка обаче има различно мнение. Тя обяви, че икономиката е започнала да се възстановява въпреки всички трудности.

„Японската икономика е под намаляващо напрежение, основно по отношение на производителността, заради последиците от земетресението, но показва някои признаци на възход“, съобщиха от банката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:49 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още