IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Незначително увеличение на новите работни места в САЩ през май

Безработицата в страната се увеличава до 9,1 на сто през последния месец

17:31 | 03.06.11 г.
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Наетите служители в САЩ са се увеличили с доста по-малък брой от очакваното през май и записаха най-слаб ръст от септември досега, а безработицата е нараснала до 9,1%, като високите цени на енергийните ресурси и последиците от земетресението в Япония дърпат икономиката надолу, съобщи Ройтерс.

Работните места извън земеделския сектор са се увеличили с 54 000 през миналия месец, а наетите в частния сектор - с 83 000 души, което е най-нисък показател от юни миналата година, съобщиха от американското министерство на труда.

Икономисти, участвали в проучване на Ройтерс, очакваха през май неселскостопанската заетост да се увеличи със 150 000, а в частния сектор те да бъдат 175 000.

Правителството коригира цифрите за работещите през март и април, които показват, че са разкрити с 39 000 по-малко работни места в сравнение с предишните изчисления.

Забавянето на ръста в създаването на нови работни места потвърди икономическата слабост, за която вече сигнализираха други данни от потребителските разходи до производството. Това може да подкрепи опасенията за дълбочината и продължителността на забавянето, започнало по-рано през годината.

След съобщението индексите на фондовите борси регистрираха рязък спад, докато от министерството на финансите повишиха печалбата от 10-годишните облигации до 2,96%.

Министерството на труда обяви, че лошото време през миналия месец, включително торнада и наводнения в Средния запад и южната част на САЩ не са се отразили съществено на събирането на данните. Оттам добавиха, че докато някои работници в тези райони може да са били временно спрени от работа, не се забелязва „очевидно отражение от бедствията върху данните за националната заетост и безработицата за май“.

Някои икономисти все още вярват, че затишието в активността ще бъде временно. Те се позовават на високите цени на бензина, лошото време и прекъсването в производството на автомобили заради липсата на резервни части от Япония като фактори, които натискат ръста надолу.

„Ясно е, че сме навлезли временно в неблагоприятен период“, твърди Кристофър Пробин, старши икономист в State Street Global Advisors, преди да бъде публикувано съобщението. „Никой не знае колко неблагоприятен и колко продължителен, но най-добрата гледна точка в случая е, че основите на възстановяването остават непокътнати и икономиката ще засили скоростта отново през втората половина на годината“, добави той.

Съобщението осигури една от най-добрите ранни оценки за състоянието на американската икономика и естествено задава тона на световните финансови пазари. Притесненията за темпото на икономическото възстановяване на САЩ натежаха върху борсите в четвъртък.

Докато последната поредица от слаби данни предизвика разговори за необходимостта Федералния резерв да удължи програмата си за придобиване на активи, която изтича този месец, анализатори смятат, че политиците ще поемат съобщението за слабият ръст на работните места в ход.

Служители на американската централна банка разглеждат настоящия спад в икономиката като временен. Фед вече начерта стратегия как да започне връщането на някои от огромните стимули, с които субсидира икономиката, а източниците дадоха ясно да се разбере, че пречките пред по-нататъшно облекчаване на монетарната политика са високи.

 „Трябва да имаме предвид, че видяхме много фактори, които тежаха на американската икономика през април и май и трябва да приемем това съобщение с щипка сол“, каза Харм Бендълс, старши икономист за САЩ в Нюйоркския клон на UniCredit Research. „Можем да видим някои положителни изненади през втората половина на годината, след като неблагоприятните условия отминат“, твърди той.

Високите цени на бензина удариха по потребителските разходи през първото тримесечие, редуцирайки икономическия ръст до 1,8% на годишна база след увеличението от 3,1% през периода октомври-декември 2010 г.

Икономиката е възстановила само част от онези над 8 млн. загубени работни места по време на рецесията. Икономисти обявиха, че е нужно увеличаване на новите работни места с 300 000 месечно, за да има значителен напредък при намаляването на морето от 13,9 млн. безработни американци.

„Застоят на пазара на труда е толкова голям, че ще трябва да мине доста време, за да може безработицата да слезе до ниво между 6 и 7%. Ще отнеме години“, каза Стивън Броунарс, старши икономист в  Welch Consulting във Вашингтон.

Това може да бъдат лоши новини за американския президент Барак Обама, чиито шансове за преизбиране през следващата година може да зависят от състоянието на икономиката и по-специално от пазара на труда.

Съобщението за наетите показва всеобща слабост, след като и в частния сектор работните места са се увеличили с 80 000 през миналия месец, докато през април ръстът бе 213 000.

Там бе регистриран спад в сектора за развлечения и туризъм, а при назначенията в  McDonald's няма регистриран ръст и броят на новонаетите през април се задържа на около 50 000 души. Пролетта  е традиционно силен период за наемане на служители в  McDonald's.

Наетите в търговията на дребно, които през април записаха най-голям ръст за последните 10 години, намаляха през май до 8 500 души.

Ръстът на заетостта в промишлеността се сви с 5 000 души през миналия месец, докато в строителството новите работни места се увеличиха с 2 000.

Съобщението посочва още, че средната работна седмица е 34,4 часа и слаби белези за инфлация при заплащането, като средното заплащане на час се е повишило с 6 цента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още