IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишленият ръст в еврозоната се забавя

Увеличават се притесненията за "периферните" икономики

15:38 | 01.06.11 г.
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Ръстът в промишления сектор на държавите от еврозоната се е забавил през май, докато по-слабите икономики остават в труден период, показва изследване на института Markit, цитирано от BBC.

Индексът на бизнес активността на производителите в еврозоната падна до 54,6 пункта в сравнение с 58 пункта през април. Показател над 50 означава ръст.

Производството в Гърция и Испания се е свило, докато Италия и Ирландия са забавили рязко темпото. Ключовите фактори за ръста в еврозоната Франция и Германия също показват забавяне. В Германия показателят е спаднал до 57,7 пункта в сравнение с 62 пункта през април, но браншът остава силен.

„Това е значимо забавяне, но от едно изключително високо ниво, така че част от пяната прелива“, заявява икономистът от Markit Тим Муур.

Увеличават се обаче опасенията за слабост в т. нар. „периферни“ икономики на еврозоната. Гърция, която се бори да осъществи политики за намаляване на дефицита като част от споразумението с Европейския съюз и Международния валутен фонд, е с показател 44,5 пункта, докато Испания, изправена пред огромна безработица, регистрира 48,2 пункта.

„Влошеният ръст в периферията е отчасти притеснителен и предполага, че тези държави ще срещат нарастващи трудности при намаляването на своя дефицит“, твърди Крис Уилямсън, старши икономист в Markit.

Въпреки това се чувства известно облекчение за производителите на фона на настоящия спад в цените на петрола и останалите суровини. Този спад означава, че нивото на входящия индекс на потребителските цени намалява до 6-месечен минимум през май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още