IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония излезе от дефлацията за пръв път от 2008 година насам

Продажбите на дребно в страната обаче са паднали с 4,8 на сто на годишна база, което е сигнал за продължаващо свиване на търсенето

08:20 | 27.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
Япония излезе от дефлацията за пръв път от 2008 година насам

Основният индекс на потребителските цени в Япония е отчел ръст на годишна база през април. Това означава, че за пръв път от декември 2008 година в страната е отчетена инфлация, пише Ройтерс.

Като основни причини за поскъпването на живота може да се посочат повишаващите се цени на суровините и изваждането на училищни такси от изчисленията, посочват анализатори.

Основният индекс на потребителските цени, в който не попадат волатилните цени на храните, но се включват цените на горивата, е нараснал с 0,6 на сто през април на годишна база. Това съвпада с предварителните очаквания на анализаторите.

При изваждането и на горивата обаче има дефлация от 0,1 на сто след понижението от 0,7 на сто от март.

От този месец при изчисляването на инфлацията не се включват субсидиите, предоставяни за заплащане на училищни такси. Те бяха въведени преди повече от година, а според оценки на анализаторите чрез тях се е стигнало до спад на ценовото равнище като цяло с около 0,5 на сто.

През април статистиката отчита спад на продажбите на дребно от 4,8 на сто на годишна база. Това е малко под предварителните очаквания. Това понижение се дължи основно на природните катаклизми от март, които са предизвикали ограничаване на потребителските разходи.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още