IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед вероятно първо ще вдигне лихвата, а едва след това ще продава активи

Ръководителите на централната банка на САЩ продължават да не дават точна индикация кога може да се очаква затягане на политиката

22:30 | 18.05.11 г. 4
Автор - снимка
Създател
Фед вероятно първо ще вдигне лихвата, а едва след това ще продава активи

Повечето членове на ръководството на Федералния резерв на САЩ предпочитат първо да бъде увеличен основният лихвен процент, а едва след това да се прибегне към продажба на закупените от централната банка по време на финансовата криза активи.

Това показва стенограмата от срещата на шефовете на американската централна банка, която се състоя в началото на април, съобщава Ройтерс.

По време на дискусиите по въпроса как Фед да изтегли мащабните стимули, с които бе подкрепена финансовата система, ръководителите на институцията са стигнали до консенсус, че в краткосрочен план трябва да се предприеме разпродажба на активи.

В тази насока с особен приоритет трябва да се ликвидират свързаните с ипотечния пазар позиции, смятат повечето от шефовете на Фед.

„Повечето участници в срещата са предпочели продажбата на активи да започне след първото увеличение на основния лихвен процент. Освен това мнозина са се обявили за постепенно намаляване на експозициите в евентуален хоризонт от 5 години”, се казва в стенограмата.

Дискусиите за изтеглянето на стимулите от пазара не може да се приема за сигнал, че Фед ще поеме скоро по този път, коментират анализатори.

Публикуването на стенограмата предизвика известен ръст на щатския долар, но като цяло зелените пари не записват значителни изменения през днешния ден. Спрямо еврото почти няма промяна спрямо вчера, като двете валути се разменят по курс 1,4234 долара за евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:56 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
georgi_shum
преди 13 години
До някъде си прав. Шейховете са фактор да, но не голям - що се отнася до щатския дълг де. До колкото си спомням най големия външен кредитор на САЩ е Китай, с позиция в американски ДЦК между 0.9 - 1.0 трлн долара.А що се отнася до долара - не съм много сигурен дали никой няма интерес от нисък долар. При тези нива на дълга им (около 14 трлн долара) опциите им почват да се изчерват. Знам че за тях класическарта схема с обезценяване на валута и съптветно "изяждане" на дълга, е тема табу и трудно приложим. Но все пак съм сигурен, че някой хора вече почват да се замислят и за това..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
FINTA
преди 13 години
След Китайци и Руснаци ще дойдат шейховете. То те май и сега са основния кредитор на УСА. Никой няма интерес от обезценяването на долара. Не го забравяйте!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
georgi_shum
преди 13 години
В краткосрочен план ще се намери кой - Китайци, Руснаци, Корейци и т.н имат много кеш, който трябва да се инвестира някъде. Но в по далечна перспектива.. пласирането на щатски дълг при сегашните безбожно ниски лихви.. ще си стане химера..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
dobribozhilov
преди 13 години
А кой ще купува дълга на Обама, ако ФЕД спре печатницата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още