IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията на Острова скочи до най-високото си ниво от октомври 2008 насам

Потребителските цени са нараснали с 4,5 на сто на годишна база през април, което значително надвишава предварителните очаквания

13:28 | 17.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
Инфлацията на Острова скочи до най-високото си ниво от октомври 2008 насам

Инфлацията във Великобритания е нараснала до най-високото си ниво за последните две и половина години, отчитат от националната статистика. В основна степен това се дължи на повишените разходи за пътуване около Великден и увеличените акцизи върху алкохола и тютюневите изделия, пише Ройтерс.

През април инфлацията е била 1 на сто на месечна база, което досега се е случвало само веднъж в историята на статистиката, показват данните. На годишна база поскъпването на живота е 4,5 на сто – най-високото ниво от октомври 2008 година досега.

Предварителните прогнози на анализаторите бяха за повишение на индекса на потребителските цени от 4,2 на сто на годишна база след отчетения ръст от 4% през март.

Изненадващо рязкото повишение на инфлацията вероятно ще накара ръководителите на Английската централна банка да се замислят относно рекордно ниския основен лихвен процент на Острова.

Аргумент за това е и повишението на т.нар. основен индекс на потребителските цени, в който не попадат по-нестабилните храни и горива. Той е нараснал с рекордните 3,7 на сто на годишна база през април.

Инфлацията на Острова остава над заложения от АЦБ таргет от 2 на сто вече повече от 16 поредни месеца. Миналата седмица централната банка предупреди, че може да се очаква поскъпване на живота дори от 5 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още