IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Високите цени на суровините ще забавят ръста на САЩ през 2011 г.

Анализатори очакват Фед да започне да затяга монетарната политика най-рано през първото тримесечие на следващата година

16:47 | 16.05.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Високите цени на суровините ще забавят ръста на САЩ през 2011 г.

 

Високите цени на суровините ще забавят американския икономически растеж през тази година и ще повишат инфлацията, но не се очаква Федералният резерв да започне увеличаване на лихвените проценти преди първото тримесечие на 2012 г., показва публикувано днес изследване на National Association for Business Economics, цитирано от Ройтерс.

Според данните от изследването икономистите са снижили прогнозите си за тазгодишния растеж до 2,8% от в сравнение с предишната прогноза от 3,3% от февруари. Оценките са намалени заради ръста от 1,8% на годишна база през първото тримесечие, което е рязък спад от равнището от 3,1% през последните 3 месеца на 2010 г.

Ръстът е възпрепятстван от високите цени на хранителните стоки и горивата. „Участниците в изследването са все по-притеснени от нарастването на цените на суровините и инфлацията“, заяви президентът на асоциацията Ричард Уобикайнд.

Проучването е направено между 13 април и 1 май с участието на 41 икономисти. Около една трета от запитаните са посочили, че възстановяването продължава с умерени темпове, докато 29% смятат, че икономиката преодолява съпротивата на високите цени на суровините и слабия пазар на жилища.

Икономистите са повишили и очакванията си за инфлацията за годината, но не очакват цените да продължат да се повишават със същото темпо и през 2012 г. Изследването прогнозира средно повишаване на потребителските цени с 2,8% за тази година и 2,1% за 2012 г.

За сравнение, през февруари тези стойности бяха съответно 1,8% и 1,9%.

Вижданията на специалистите съвпадат с тезата на Фед, че високите цени на суровините няма да имат продължителен ефект върху инфлацията.

Тъй като увеличаването на инфлацията заради цените на хранителните стоки и горивата се очаква да бъде временно, централната банка на САЩ се очаква да запази лихвения процент около 0%, а първото му повишаване се прогнозира през първото тримесечие на следващата година.

Ръстът на заетостта, който показа признаци за набиране на скорост, се очаква да продължи с умерено темпо. Очаква се увеличаването на работните места извън селскостопанския сектор да достигне средно 190 300 месечно през тази година, достигайки до 202 500 през 2012 г.

През февруари тези цифри бяха съответно 178 300 и 215 500. Изследването дава средно ниво на безработица от 8,7% и намаляване до 8,2% догодина, докато през февруари прогнозите бяха за 9,1% и 8,4% съответно.

Заетите през април се увеличиха с 244 000, което бе най-високият показател за последните 11 месеца, но безработицата нарасна до 9% в сравнение с 8,8% през март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:10 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
lyusien
преди 13 години
Вижте Ако инфлацията надмине таргета от 2% Ф Е Д ще започне вдигането на лихвите веднага и няма да чака първото тримесечие на 2012 Колкото до икономиката -ръста на Б В П за 2011 ще бъде между 3 и 4 % а безработицата ще бъде около 7% в третото тримесечие на 2012 Поверваите ми Аз съм добър на фютчарсите Чаоо Желая ви успех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още