IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно в САЩ с ръст за десети пореден месец

Производствената инфлация в най-голямата икономика е най-висока от септември 2008 година насам

20:38 | 12.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
Продажбите на дребно в САЩ с ръст за десети пореден месец

Продажбите на дребно в САЩ са се увеличили през април, с което е регистриран десети пореден ръст на показателя. Обезпокоителната новина е, че темпът на увеличение се забавя, което вероятно ще се отрази негативно на икономическия растеж през второто тримесечие на годината, пише MarketWatch.

През април увеличението на продажбите на дребно е с 0,5 на сто на сезонно коригирана месечна база до 389,4 млрд.долара. Данните за февруари пък бяха ревизирани нагоре до ръст от 0,9 на сто, вместо първоначално отчетените 0,4 на сто.

На годишна база продажбите на дребно са нараснали със 7,6 на сто.

Предварителните прогнози на анализаторите бяха за ръст на продажбите от 0,7 на сто на месечна база. При отчитането на направените ревизии, които засягат както месец март, така и април, резултатът бие прогнозите, коментира Пол Дейлс от Capital Economics в Торонто.

Ревизията на данните за продажбите на дребно за два от първите три месеца на годината може да означава, че предстои и положителна корекция на ръста на американската икономика за първото тримесечие. Първоначалните оценки показаха приравнено към годишна осноа увеличение на брутния вътрешен продукт от 1,8 на сто.

Както е известно, продажбите на дребно съставляват около половината от потребителските разходи, които пък се равняват на две трети от икономиката на САЩ.

Днес стана ясно още, че производствените цени в САЩ са нараснали с 9,8 на сто на сезонно коригирана месечна база през април. На годишна основа ръстът е 6,8 на сто, което е най-голямото увеличение от септември 2008 година насам.

На валутните пазари днес доларът губи около половин процент спрямо еврото, отстъпвайки до 1,4271 долара за евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:18 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още