IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Германия достигна най-високото си ниво от 2008 година

Поскъпването на живота вероятно ще даде аргументи за затягане на монетарната политика в еврозоната

14:30 | 11.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
Инфлацията в Германия достигна най-високото си ниво от 2008 година

Цените на дребно в Германия през април са скочили с 2,4 процента на годишна база, показват окончателните данни за инфлацията, публикувани от немския статистически институт.

Нивото на инфлация е най-високо от септември 2008 година насам, което поражда очаквания за допълнително повишение на потребителските цени. Това вероятно ще даде аргументи на Европейската централна банка да повиши лихвения процент в еврозоната, коментират анализатори, цитирани от Ройтерс.

Според икономисти в момента еврозоната е разделена на възстановяваща се северна част и "ивица" от държави, затънали във финансова криза.

Априлският скок се дължи най-вече на поскъпването на автомобилните горива и горивата за отопление, уточни Федералната статистическа служба с централа във Висбаден.

Според Европейската централна банка (ЕЦБ) ценова стабилност има, когато повишението на цените с годишно натрупване не е по-високо от 2 процента, припомня ДПА.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:05 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още