IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Понижиха прогнозата за ръст на британската икономика

В същото време са повишени очакванията за инфлацията през тази и следващата година

14:24 | 11.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
Понижиха прогнозата за ръст на британската икономика

Английската централна банка понижи прогнозата си за ръста на британската икономика и повиши тази за инфлацията през тази и следващата година. Това се случва на фона на буксуващото възстановяване на страната от рецесията през последните няколко тримесечия, пише Financial Times.

Управителят на АЦБ Марвин Кинг посочи, че през последните две тримесечия кривата на икономическия растеж е останала „плоска“, което е сигнал за временни затруднения. Въпреки това обаче „по-широката картина е същата“, предупреждава той.

Актуалната прогноза за 2011 година е за ръст от 2,7 на сто, което е под прогнозата от февруари, когато се очакваше 2,9 на сто. За следващата година пък очакванията са ревизирани от 3,2 на 2,8 на сто.

В същото време се очаква инфлацията да достигне връх от около 5 на сто през четвъртотот тримесечие на тази година. Предишните очаквания бяха за 4,5 на сто. През следващата година пък се очаква поскъпване на живота от 2,4 на сто, след като досега се очакваха 1,7 на сто.

Слабият ръст през последните месеци отразява не толкова отслабеното потребителско търсене, колкото по-ниските от очакваното приходи от износ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:25 | 11.05.11 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още