IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индия ще бори инфлацията с още по-високи лихвени проценти

Централната банка предприе рязко увеличение на основната лихва заради обезпокоителния темп на поскъпване на живота

13:19 | 03.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
Индия ще бори инфлацията с още по-високи лихвени проценти

Централната банка на Индия предприе значително увеличение на лихвения процент в страната. Като мотив за това бе изтъкнато, че борбата с инфлацията е първостепенен приоритет, който ще бъде преследван дори с цената на забавяне на икономическия растеж, пише Ройтерс.

Увеличението на лихвения процент е деветото от март 2010 година насам, като в резултат на това основната лихва – тази по репо сделките, чрез които се финансират търговските банки, вече е 7,25 на сто.

Новият лихвен процент е с 50 базисни пункта по-висок от досегашното ниво. Предварителните очаквания на анализаторите бяха за двойно по-малка стъпка по посока затягане на монетарната политика.

Предварителните данни за брутния вътрешен продукт на Индия показват, че за годината до 31 март икономиката е нараснала с 8,6 на сто. На този фон е поставена цел инфлацията да не надхвърля 6%, което е и основната причина за затягане на монетарната политика.

Именно инфлацията е основният проблем в бързо развиващата се азиатска икономика. Заради рязкото поскъпване на храните съществува опасност от социално напрежение, коментират анализатори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:21 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още