IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инфлацията в еврозоната отново притиска ЕЦБ да вдигне лихвите

Животът в еврозоната продължава да поскъпва, което вероятно ще предизвика ново затягане на монетарната политика

14:51 | 29.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
Инфлацията в еврозоната отново  притиска ЕЦБ да вдигне лихвите

Инфлацията в еврозоната продължава да пълзи нагоре, което вероятно ще засили натиска върху Европейската централна банка за ново увеличение на лихвения процент.

Такова бе предприето миналия месец, а според анализатори възстановяването на икономиката не е толкова стабилно, че да позволи ново затягане на политиката преди юли, пише ВВС.

През април индексът на потребителските цени в еврозоната е нараснал с 2,8 на сто на годишна  база, след като месец по-рано поскъпването на живота бе 2,7 на сто. Това е доста над заложения от ЕЦБ инфлационен таргет, който е на ниво от 2 на сто.

Публикуваните днес данни са предварителни, като по-подробна информация може да се очаква на 16 май, съобщават от Евростат.

„Инфлацията надхвърля леко прогнозите, но не може да се каже, че са изненадващи. От данните за Германия и Испания се видя, че ситуацията може да се развие в такава насока“, коментира анализаторът на KBC Пиет Ламенс за ВВС.

„Очаквам някои пазарни участници да се пренастроят към по-ранно увеличение на лихвата от ЕЦБ. Ние прогнозираме, че това ще стане през юни, пазарният консенсус е юли, но предполагам, че данните за инфлацията ще го изместят за юни“, посочва специалистът.

Публикуваните днес данни дадоха нов тласък на курса на еврото и то поскъпва до 1,4870 EUR/USD. Това се равнява на ръст от 0,3 на сто за деня, а нивото, достигнато от единната валута, е най-високото от декември 2009 година досега.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:28 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още