IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Молбите за помощи за безработица в САЩ неочаквано се повишиха до тримесечен връх

За седмицата до 23 април молбите за помощи за безработни са се увеличили с 25 хил. до 429 хил. - най-силният ръст на този показател от края на януари

18:01 | 28.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
Молбите за помощи за безработица в САЩ неочаквано се повишиха до тримесечен връх

Новопостъпилите молби за помощи за безработни в САЩ през изминалата седмица неочаквано се повишиха – признак, че възстановяването на пазара на труда може би се забавя, съобщава Bloomberg.

За седмицата до 23 април молбите за помощи за безработни са се увеличили с 25 хил. до 429 хил. - най-силният ръст на този показател от края на януари, разкриват данни на щатското министерство на труда. Правителството очакваше спад на молбите за помощи за безработица през великденската седмица – нещо, което тази година не се случи, коментира говорител на министерството.

Докладът все пак отчита спад на броя на хората, разчитащи на помощи при безработица - сигнал, че през идните месеци нивото на безработица може да се понижи. Компаниите са предпазливи при наемането на нови служители, докато не се уверят, че икономическото възстановяване е устойчиво – една от причините щатската централна банка да обяви, че ще продължи програмата си за вливане на ликвидност до края на юни и ще остави основните лихвени проценти около нулата.

„Това определено е разочароващо“, казва Майкъл Фероли, главен икономист на JPMorgan Chase & Co. в Ню Йорк. „Може би е знак, че възстановяването се забавя“.

Щатската икономика нарасна с 1,8% през първото тримесечие на годината след 3,1% през четвъртото тримесечие на 2010 г., след като правителствените разходи за периода бяха понижени до 28-годишно дъно, разкриват данни на щатското министерство на икономиката, публикувани също днес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:02 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още