IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Доларът потъна до 3-годишно дъно в очакване на решенията на Фед

Въпреки отлива на доверие към периферните страни от еврозоната единната валута остава стабилна днес

16:25 | 27.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>Илюстрация: sxc.hu</p>

Илюстрация: sxc.hu

Щатският долар преживява тежък ден на валутните пазари, губейки позиции срещу основните валути. Доларовият индекс, който следи представянето на зелените пари срещу кошницата от валути на шест от основните търговски партньори на САЩ, потъна до най-ниската си стойност за последните три години.

Днес индексът отстъпва до 73,493 пункта и вече е с близо 10 на сто под върха, постигнат през януари. Според мнозина трейдъри зелените пари дори може да паднат под историческото дъно на индекса от 70,698 пункта, регистрирано през 2008 година.

Отстъплението на щатския долар идва в очакване на решенията на ръководителите на Федералния резерв на САЩ. Днес приключва двудневното им заседание, като прогнозите са, че изключително либералната монетарна политика няма да бъде променяна.

„Ясно е, че монетарната политика на Фед е причината за слабия долар. Ако не получим някакъв сигнал, че централната банка ще нормализира политиката си, доларът ще остане под натиск“, коментира Луц Карповиц, валутен стратег в Commerzbank във Франкфурт.

Днес еврото се изстреля до 1,4715 EUR/USD, преминавайки над 1,47 долара за евро за пръв път от декември 2009 година до сега. В последствие единната валута се върна до 1,4670 EUR/USD.

В началото на годината еврото пропадна до 1,29 долара за евро, но въпреки проблемите с дълговете на страните от периферията на еврозоната в момента единната валута се представя доста силно.

Днес доходността по гръцките облигации достигна нов рекорд, като двугодишните книжа се търгуват при доходност от над 25 на сто. Това се отрази и на облигациите на другите две проблемни страни от еврозоната – Ирландия и Португалия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:22 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още