IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговията на дребно в САЩ расте за девети пореден месец

Данните подсказват, че вътрешното потребление е успяло да подкрепи икономическия растеж на страната през първото тримесечие

16:31 | 13.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p><i>Снимка: sxc.hu</i></p>

Снимка: sxc.hu

Продажбите на дребно в САЩ продължиха да нарастват за девети месец, след като трудовият пазар в страната започна да се стабилизира в началото на тази година. 

Търговията на дребно в страната отчита ръст от 0,4% на месечна база през март, което обаче се оказа по-слабо от очакваното увеличение от 0,6 на сто.

Значителен ръст се отчита в продажбите на електроника и мебели.

През февруари продажбите на дребно нараснаха с 1,1%, след като се вдигнаха и с 0,7% през януари.

Данните на търговското министерство на САЩ подсказват, че вътрешното потребление е успяло да подкрепи икономическия растеж на страната през първото тримесечие.

Безработицата в САЩ се понижи от 9% през януари на 8,8% през март, след като работните места в частния сектор се увеличиха значително през първите месеци на годината.

Подобряването на пазара на труда стимулира потреблението на домакинствата, но в същото време растящата инфлация подкопава покупателната им способност.

Ако се изключат автомобилните дилъри и бензиностанциите, продажбите на дребно в САЩ се увеличават с 0,6% на месечна база през март, което надмина пазарните очаквания за ръст от 0,5 на сто.

Брутният вътрешен продукт на САЩ се повиши с 2,8% през четвъртото тримесечие и 2,8% за цялата 2010 година.

Щатският долар поевтинява леко с 0,1% срещу еврото в днешната валутна сесия, като към 16:30 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4486 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:07 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още