IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ван Ромпой: Eврозоната ще излезе по-силна от дълговата криза

Днес еврото скочи до 1,45 EUR/USD, което не се беше случвало от началото на 2010 година досега

18:56 | 12.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>Херман ван Ромпой, Снимка: БТА</p>

Херман ван Ромпой, Снимка: БТА

Дълговата криза в еврозоната би трябвало да подмине Испания, надява се президенът на Европейския съюз Херман ван Ромпой в интервю, цитирано от AFP. Друга от надеждите на Ромпой е еврозоната да излезе по-силна от дълговата криза, която принуди три държави от валутния съюз да потърсят международна финансова помощ.

„Заплахата от зараза намаля много и практически изчезна, заяви Ван Ромпой пред гръцкия вестник "Катимерини" по повод днешното си посещение в Атина, по време на което той ще се срещне с премиера Георгиос Папандреу.

Ромпой посочва, че Европа има възможности и решимост да се справи и да победи кризата. Освен това ЕС е започнал най-радикалната ревизия в областта на икономическото управление от въвеждането на еврото, заявява той.

„Силите, които ни свързват, са много по-силни, отколкото тези, които ни разделят. Нямам никакво съмнение, че еврозоната ще излезе по-силна и по-единна от тази криза”, добави Ромпй.

Ван Ромпой подчерта, че правителствата от еврозоната трябва да си извадят добри поуки от тази криза. Според него страните членки са били много либерални в областта на бюджетната политика и не са съумели да контролират своите банки.

Освен това той посочи, че европейската система за контрол е била досега твърде съсредоточена върху дефицитите, а не толкова върху макроикономическите заплахи и натрупването на дългове.

Същевременно, в ранния следобед днес, еврото скочи до най-високото си ниво спрямо щатския долар от края на 2009 година насам. Това се случи при преминаването на единната валута над 1,45 EUR/USD.

В последствие еврото върна позиции и малко преди 19:00 часа българско време двете валути се разменят по 1,4450 EUR/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:42 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още