IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бразилия не подкрепя САЩ в оказването на натиск върху Китай за юана

Бразилия няма да моли Китай да оскъпи юана, заяви бразилски заместник-министър

22:38 | 11.04.11 г.
<p><i>Снимка: Ройтерс</i></p>

Снимка: Ройтерс

Бразилия не подкрепя САЩ в оказването на натиск върху Китай да допусне оскъпяване на юана, заяви днес бразилският заместник-министър на развитието, промишлеността и външната търговия Алесандро Тейшейра, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Правителството ни не води търговска война с Китай и няма намерение да се опитва да принуди Пекин да промени валутната си политика. Бразилия няма да моли Китай да оскъпи юана", заяви заместник-министърът.

През февруари тази година министърът на финансите на САЩ Тимъти Гайтнър при посещение в Бразилия призова бразилските власти да окажат натиск на Китай с цел ускоряване на оскъпяването на юана. През март на посещение в Бразилия бе американският президент Барак Обама.

Анализатори посочват, че през последните две години Китай изтласква САЩ като най-голям търговски партньор и инвеститор в Бразилия и продължава активно да засилва връзките си с латиноамериканската страна.

По-късно тази седмица бразилският президент Дилма Русеф ще посети Пекин начело на делегация от 350 души. Това е първото държавно посещение на Русеф в чужбина, която пое президентския пост в началото на тази година. След преговори с китайски ръководители се очаква да бъдат подписани поне 10 двустранни споразумения за сътрудничество, съобщава вестник "Саут Чайна морнинг пост".

На 14 април пък Русеф ще участва в среща на високо равнище на лидерите на страните от групата БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка) в град Саня на южнокитайския остров Хайнан.

(БТА)
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:17 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още