IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Еврото рязко нагоре заради очакване на агресивни действия от ЕЦБ

През седмицата Европейската централна банка показа, че е готова да тръгне по собствен път, различен от този на останалите водещи банки

10:40 | 09.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
Еврото рязко нагоре заради очакване на агресивни действия от ЕЦБ

Еврото достигна най-високото си ниво срещу долара за последните 15 месеца. Това се случи ден, след като Европейската централна банка предприе първо увеличение на основния лихвен процент в еврозоната от началото на финансовата криза досега, пише Bloomberg.

В същото време на пазара все повече засилва позиции мнението, че Федералният резерв на САЩ нарочно изчаква в действията си по затягане на монтарната политика с цел по-ниски стойности на долара.

Зелените пари записаха втора поредна седмица на спад спрямо еврото, като в основата на това бяха споровете около приемането на бюджета и разногласията относно изкупуването на държавни ценни книжа от Федералния резерв.

Седмицата приключи при ниво на двойката евро/долар 1,4483 EUR/USD, което е най-високото ниво на единната валута от януари 2010 година досега. Само за петте търговски дни еврото поскъпна с 1,7 на сто.

В същото време йената отстъпи с 2,6 на сто срещу еврото и с 0,8 на сто срещу долара.

Доларовият индекс, който следи представянето на зелените пари срещу кошницата от шестте валути на основните търговски партньори на САЩ, отстъпи до 74,838 пункта. Това ниво е най-ниското от декември 2009 година насам, като за седмицата бе отчетен спад на долара от 1,3 на сто.

Решението на ЕЦБ от четвъртък показа, че институцията е готова да поеме по собствен път при определянето на монетарната си политика. На фона на повишението на основната лихва в еврооната лихвеният процент в САЩ и Япония остава в близост до нулата, а в Англия той е 0,5 на сто.

Пазарните анализатори очакват различията между политиката на ЕЦБ и другите водещи централни банки да се задълбочат, тъй като Жан-Клод Трише и някои от другите лидери в управлението на институцията дадоха ясно да се разбере, че противодействието на инфлацията е основна цел в политиката на банката.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:00 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още