IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трудовият пазар в САЩ се съживява

Новите работни места в неселскостопанските отрасли на щатската икономика се увеличиха с 216 хил. през февруари

16:43 | 01.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
Трудовият пазар в САЩ се съживява

Трудовият пазар в САЩ показа признаци на съживяване през февруари, след като заетостта в неселскостопанските отрасли на американската икономика се увеличи повече от очакваното с 216 хил.

Пазарът на труда набира инерция, в резултат на което безработицата се понижава до 8,8% от 8,9% през януари. Това е най-ниското й ниво за последните две години.

Броят на лицата, ангажирани в неселскостопанските отрасли на американската икономика, се увеличи със 194 хил. през януари, а очакванията на анализатори бяха това да се повтори и през февруари.

Данните на Бюрото по труда в САЩ показаха още, че през февруари най-много нови работни места се създават в сектора на услугите, където се разкриват 78 хил. нови позиции.

Заетостта в сферата на здравеопазването също продължава да се увеличава, както и тази във фабричния и добивния сектор.

Към края на февруари безработните в страната са 13,5 млн. в сравнение с 15,2 млн. в края на 2009 г. и безработица от 9,9%.

Трайно безработните лица, регистрирани в бюрата по труда като търсещи работа поне 27 седмици, наброяват 6,1 млн. души, което се равнява на 45,5% от всички безработни.

От правителствения доклад за пазара на труда стана още ясно, че средното почасово заплащане е останало без промяна на ниво от 22,87 долара на час през февруари. За последните 12 месеца то се е повишило с 17 на сто.

Щатският долар поскъпва с 0,4% в днешната валутна сесия и към 16:40 ч. българско време двойката EUR/USD се котира при 1,4107 долара за евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още