IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американската икономика нарасна с 2,9% през 2010

Най-голямата икономика в света расте с най-бързите си темпове за последните пет години

15:51 | 25.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>Потребителските разходи са двигател на американската икономика в края на 2010 г. <i>Снимка: sxc.hu</i></p>

Потребителските разходи са двигател на американската икономика в края на 2010 г. Снимка: sxc.hu

Американската икономика нарасна с 2,9% през 2010 г, отбелязвайки най-бързите си темпове на растеж за последните пет години.

Укрепването на най-голямата икономика в света обаче идва след отчетения спад на брутния вътрешен продукт (БВП) от 2,6% през 2009 г.

Днешната трета и окончателна статистическа оценка за БВП на страната показа още, че темповете на ръст на БВП са се ускорили до 3,1% през четвъртото тримесечие на 2010 г. в сравнение с 2,6% през третото.

Данните са на приравнена към годишна основа база.

Предишните оценки на министерството на търговията на САЩ показаха по-слаб ръст на БВП от 2,8% през четвъртото тримесечие.

Потребителските разходи са двигател на американската икономика в края на 2010 г. и се увеличават с рекордните за последните четири години 4% за трите месеца до края на декември.

Засилването на инфлацията в страната обаче влошава покупателната способност на домакинствата, което ще се отрази негативно на потреблението. Около 70% от БВП на САЩ се пада на потребителските разходи.

Корекцията на БВП се дължи на по-силното увеличение на бизнес инвестициите и на по-слабото забавяне в натрупването на запаси от предварително обявеното.

Пазарните очаквания бяха за ръст на БВП през четвъртото тримесечие от 3 на сто.

Щатският долар поскъпва с 0,3% срещу еврото днес и към 15:42 ч. българско време двойката EUR/USD се котира при 1,4123 евро за долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:52 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още