IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банковото кредитиране в еврозоната набира инерция

Паричното предлагане се увеличава с най-бързите си темпове от август 2009

15:14 | 25.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Банковото кредитиране в еврозоната набира инерция

Заемите, отпуснати на бизнеса и домакинствата от банките в еврозоната, нараснаха с 2,6% на годишна база през февруари, показаха данни на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Темповете на ръст на банковото кредитиране се ускоряват в сравнение с отчетените за февруари 2,4 на сто. То отчете първия си положителен ръст на годишна база през април 2010 г., след като ипотечната криза замрази преди това финансовите пазари по целия свят.

Освен това паричният агрегат М3, който е показател за паричното предлагане в 17-е страни от еврозоната, нараства с 2% на годишна база, отчитайки най-бързия си темп на ръст от август 2009 г.

М3 се състои от парите в обращение, краткосрочните депозити и дълговите ценни книжа със срок до две години. Данните за паричното предлагане и кредитирането в еврозоната се следят от ЕЦБ, защото са ориентир за инфлацията в бъдеще.

Укрепването на кредитирането и паричното предлагане в еврозоната ще се нареди сред аргументите в полза на повишаване на лихвените проценти в региона, заедно с високата инфлация.

След заседанието си в началото на март ЕЦБ остави основния си лихвен процент на рекордно ниското ниво от 1 на сто, но загатна за възможно увеличение през април в отговор на засилващите се инфлационни рискове.

Пред същата дилема между инфлация и растеж е изправена Английската централна банка, но според анализатори и икономисти увеличение на лихвените проценти на този етап би било преждевременно и ще навреди на икономиката.

Инфлацията в еврозоната се ускори до 2,4% през февруари, надминавайки за трети пореден ден целевото за ЕЦБ ниво от 2 на сто.

Еврото поевтинява с 0,3% срещу долара в днешната валутна седмица и е на път да завърши седмицата със загуба от 0,4 на сто. Към 15:05 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4122 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:42 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още