IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес климатът в Германия остава извънредно благоприятен

Очакванията за бизнес средата в страната през следващите шест месеца обаче се влошават леко заради бедствието в Япония

13:01 | 25.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Бизнес климатът в Германия остава извънредно благоприятен

Бизнес климатът в Германия се оценява като изключително добър и благоприятен от местните компании в сектора на производството и търговията и през март.

Това показа ежемесечното проучване на Мюнхенския изследователски институт Ifo, което потвърждава трайния подем в немската икономика.

Според резултатите от него германските компании оценяват условията за правене на бизнес в страната все още като изключително благоприятни. Това сочи индексът на Ifo за бизнес климата в Германия, който се понижава до 111,1 пункта, но остава близо до рекордната си стойност от 111,3 пункта, отбелязана през февруари.

Понижението на индекса на Ifo през март се дължи изцяло на очакванията на компаниите за бизнес средата пред следващите шест месеца, които се влошават леко.

Индексът се повиши значително през миналата година, когато немската икономика постигна рекордни за последните 20 години темпове на ръст от 3,5% и вървеше нагоре през последните девет месеца.

Икономистите очакваха показателят да се понижи повече то 110,6 пункта през март. Той е сред най-важните ориентири за изгледите пред немската икономика, която е източник на около 19% от брутния вътрешен продукт на ЕС.

От института Ifo посочват, че леко влошените очаквания на немските компании през този месец се дължат на тежкото земетресение в Япония от 11 март и бедствието във Фукушима.

Еврото губи 0,1% срещу долара в днешната валутна сесия и към 12:55 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4159 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още