IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония отново се върна към търговски излишък

Отрицателното търговско салдо от януари се оказа кратковременно, след като през февруари износът към азиатските страни се възстанови

10:15 | 24.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Япония отново се върна към търговски излишък

Япония отново се върна към търговски излишък през февруари, след като износът на стоки към развиващите се икономики в Азия се възстанови от силния спад от януари, причинен от продължителните новогодишни празници в региона.

През януари страната отчете търговски дефицит за първи път през последните близо две години, до голяма степен заради посрещането на Лунната нова година в Азия, в резултат на което търговският обмен в региона се забави значително.

През февруари обаче търговското салдо на Япония е положително в размер на 654,1 млрд. йени (8 млрд. долара) в сравнение с излишък от 638,28 млрд. йени преди една година.

През януари страната отчете търговски дефицит от 475,31 млрд. йени.

Износът на Япония нараства с 9% на годишна база през февруари, което се дължи в голяма степен на по-голямото търсене на японски стоки в Китай. Износът за Китай се увеличава с 29,1% на годишна база до най-високата си стойност, отчитана някога за този месец.

Вносът в същото време нараства с по-бързи темпове от 9,9 на сто, което е по-слабо в сравнение с отчетените през януари 12,5% ръст.

Износът на Япония обаче е изправен пред сериозно предизвикателство след тежкото земетресение от 11 март, което принуди много от големите износители в страната да преустановят частично своята дейност и да затворят някои свои заводи.

Курсът на японската йена срещу долара остава почти без промяна за четвърти ден, като към 10:05 ч. българско време един долар се търгува за 80,85 йени. В края на миналата седмица страните от групата на Г-7 се намесиха заедно на валутните пазари, за да спрат поскъпването на японската валута след земетресението от 11 март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още