IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията във Великобритания се ускорява с бързи темпове

Годишната инфлация скочи до 4,4% през февруари, увеличавайки шансовете за вдигане на лихвените проценти в страната

12:33 | 22.03.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
Инфлацията във Великобритания се ускорява с бързи темпове

Инфлацията във Великобритания продължи да се ускорява с бързи темпове, като се изкачи до най-високото си ниво за последните повече от две години през февруари.

Цените на потребителските стоки се намират с 4,4% над миналогодишните си нива в сравнение с годишна инфлация от 4% през януари.

Това увеличава шансовете за увеличение на основния лихвен процент в страната, защото целта на Английската централна банка е да поддържа инфлацията близо до, но под 2% на годишна база.

Освен това британското правителство има инфлационен таван от 3%, а темповете на ръст на потребителските цени в страната са над него през последната близо година.

Пазарните анализатори очакваха инфлацията да се ускори по-слабо до 4,2 на сто.

Засилването на инфлационните рискове накара трима от общо деветимата членове на Комитета за парична политика към Английската централна банка да гласуват за увеличение на лихвените проценти в страната на последната им среща през март.

Засега обаче лихвените проценти в страната остават на рекордно ниски нива заради свиването на британската икономика в края на миналата година, високото равнище на безработица и заплануваните от правителството бюджетни съкращения.

Скокът в инфлацията през февруари се дължи главно на поскъпването на облеклата и комуналните услуги. В сравнение с януари животът в страната е поскъпнал с 0,7%.

Базовата инфлация, която изключва влиянието на цените на енергийните ресурси и храните, се ускорява до 3,4% на годишна база от 3% през януари.

Отделни данни показаха, че цените на дребно са нараснали с 5,5% за последните 12 месеца, което е най-бързото им темпо на ръст от 1991 г.

Курсът на британската лира остава почти без изменение срещу щатския долар днес и към 12:25 ч. българско време една лира се разменя срещу 1,6382 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:34 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
vzhekoff
преди 13 години
Подкрепям, но слаба утеха е, че освен нас, ще го духат и техните пенсионери и изобщо всички, които са заделяли нещо, може и да не е било по банков депозит. Така се унищожава средната класа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Боян
преди 13 години
не бих се съгласил напълно, то това да пребират парите на хората депозирани в банките е номер от как са създадени банките и няма нищо общо с кризата в момента
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
SEBULBA
преди 13 години
Колкото и да затяга колана, България губи от поевтиняването на долара и еврото. Докато ние пестяхме, навън обезценяваха стойността на заделеното от нас по спестовни сметки. Последния етап от кризата е да се приберат паричките на депозитарите. Как? Чрез инфлация...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още