IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лихвите на Острова остават рекордно ниски въпреки ценовия натиск

Централната банка вероятно ще изчака данните за британската икономика през първото тримесечие на тази година, преди да прибегне до увеличение на лихвата

14:28 | 10.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Лихвите на Острова остават рекордно ниски въпреки ценовия натиск

Английската централна банка (АЦБ) задържа днес основния си лихвен процент на най-ниското му ниво в историята от 0,5% въпреки растящия ценови натиск в страната.

Инфлацията във Великобритания се намира над 2-та процента, към които се стреми АЦБ, през по-голямата част от последните три години. Освен това от април миналата година тя надскочи и тавана от 3%, определен от правителството.

Ценовият натиск се прояви и в Европа, където годишната инфлация също надскочи тавана на Европейската централна банка (ЕЦБ) през тази година. Това накара ръководството на ЕЦБ да намекне, че е готово да затегне паричната си политика още през април.

АЦБ и ЕЦБ обаче са ограничени в своята реакция заради все още нестабилното състояние на икономиката. Брутният вътрешен продукт (БВП) на Великобритания се сви неочаквано през последното тримесечие на 2010 година, а този на еврозоната забави значително темповете си на растеж.

Според анализатори е възможно АЦБ да изчака излизането на данните за БВП на страната за първите три месеца на тази година, преди да прибегне до увеличение на лихвата.

Британската икономика се сви с 0,6% през четвъртото тримесечие на 2010 г., а инфлацията се ускори до 4,2% на годишна база в началото на тази година.

Очакванията, че АЦБ ще увеличи скоро лихвените си проценти са вдигнали курса на лирата с близо 4% срещу долара през тази година. Към 14:20 ч. българско време лирата се разменя срещу 1,6155 долара, като поевтинява с 0,3% за деня.

Докладът от последната среща на АЦБ през февруари показа, че трима от деветимата членове на управителния й съвет са гласували за увеличение на лихвения процент, докато шестима са подкрепили запазването им на рекордно ниски нива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:05 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още