IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Япония се сви повече от първоначално обявеното

БВП на страната намалява с 1,3% на приравнена към годишна основа база през четвъртото тримесечие на 2010

09:56 | 10.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Икономиката на Япония се сви повече от първоначално обявеното

Японската икономика се сви повече от първоначално обявеното през последното тримесечие на 2010 г., след като данните за капиталовите разходи бяха ревизирани надолу в отражение на ограниченото търсене на вътрешния пазар.

Анализаторите, интервюирани от Ройтерс, обаче са оптимистично настроени, като посочват, че износът вероятно е върнал към растеж японската икономиката през тази година.

Правителството и централната банка на Япония прогнозираха наскоро, че през 2011 година икономиката на страната ще излезе от застоя от края на 2010 г.

Заплахата от високите цени на петрола и неразбирателството между управляващата партия и опозицията се оценяват като най-големите рискове пред икономическото възстановяване на страната.

Потвърждение за това станаха данните за цените на едро в Япония, които са се увеличили с най-бързото си годишно темпо от ноември 2008 г. заради поскъпването на суровините. Те се покачват с 1,7% на годишна база през февруари, което надмина пазарните очаквания.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Япония се свива с 0,3% спрямо третото тримесечие на 2010 г., което съвпадна с предишните статистически оценки и с пазарните очаквания.

Ако се вземат приравнените на годишна база данни обаче икономиката на страната се свива с 1,3 на сто, което е повече от предварително обявения спад от 1,1 на сто.

Капиталовите разходи се увеличават с 0,5% през четвъртото тримесечие, което е по-малко от първоначално обявения ръст от 0,9 на сто. В същото време частното потребление се свива по-бързо от обявеното по-рано с 0,8 на сто.

Анализатори, анкетирани от Ройтерс, очакват японската икономика да нарасне с 0,5% през текущото тримесечие, водена от износа и фабричното производство.

Лихвените проценти в Япония паднаха до 0,1 на сто в края на 2008 г., а през миналата година централната банка прибегна до допълнително кредитиране за банките и изкупуване на активи, за да насърчи икономическия растеж.

Курсът на японската йена срещу долара остава почти без промяна днес спрямо вчерашните си нива, като към 9:50 ч. българско време един долар се разменя срещу 82,73 йени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още