IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителските разходи в САЩ се увеличиха по-слабо от очакваното

Покачващите се цени на храните и горивата са намалили търсенето на стоки и услуги, които не са от първа необходимост

17:01 | 28.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Потребителските разходи в САЩ се увеличиха по-слабо от очакваното

Американските потребители са увеличили разходите си по-слабо от очакваното през януари, тъй като покачващите се цени на храните и горивата са ги накарали да намалят търсенето на стоки и услуги, които не са от първа необходимост, пише Bloomberg.

Индексът, който следи личните разходи, нарасна с 0,2% на месечна база при очакван ръст от 0,4 на сто. Темпото му на ръст е най-слабото за последните осем месеца. В същото време личните приходи на американците се увеличиха по-бързо от прогнозираното, след като щатското правителство реши да удължи за още две години данъчните облекчения в страната през декември.

Личните доходи нарастват с 1% на месечна база през януари, което е най-силното им темпо на ръст от май 2009. През декември те се повишиха с 0,4 на сто, а разходите нараснаха с 0,5 на сто.

Високата безработица от 9% и бързото поскъпване на петрола през последните седмици са сред основните фактори, които ограничават потреблението в САЩ. Несигурните изгледи пред икономиката могат да направят потребителите още по-предпазливи в техните покупки, според анализатори.

Тъй като личните приходи се увеличават по-бързо от личните разходи, потребителите всъщност увеличават дела на спестяванията от разполагаемите си доходи. Той достига 5,8% през януари спрямо 5,4 на сто през декември.

Американската икономика нарасна с 2,8% през последното тримесечие на 2010 година спрямо предходното, съгласно предварителните статистически оценки. Разходите на потребителите се увеличиха с 4,1% - най-бързите им темпове на ръст от последното тримесечие на 2006 г.

Щатският долар поевтинява с 0,6% срещу еврото в днешната валутна сесия и към 16:50 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3836 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още