IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Великобритания се сви повече от очакваното

БВП на Великобритания се е свил с 0,6% на тримесечна база през четвъртото тримесечие най-вече заради извънредно ниските температури

13:24 | 25.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Икономиката на Великобритания се сви повече от очакваното

Лошото състояние на британската икономика се потвърди от днешните данни за по-силния от първоначално обявения спад в икономическата активност в страната през четвъртото тримесечие.

Това усложнява още повече задачата на Английската централна банка (АЦБ), която балансира между ускоряващата се инфлация и свиването на икономиката.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Великобритания се свива с 0,6% на тримесечна база през четвъртото тримесечие при първоначални оценки за спад от 0,5 на сто.

От статистическата служба в Лондон посочват, че студеното време е причинило резкия спад в икономическата активност в страната в края на 2010 г. Строителството и бизнес инвестициите са най-тежко засегнати от ниските температури. Последният месец на миналата година беше най-студеният декември в историята на страната за последните 100 години.

Потреблението намалява с 0,1% през четвъртото тримесечие, а разходите на правителството се увеличават с 0,7 на сто. Инвестициите и производството в строителния сектор намаляват с по 2,5% през четвъртото тримесечие.

АЦБ продължава да държи лихвения си процент на рекордно ниското му ниво от 0,5%, за да насърчава растежа на икономиката, въпреки че инфлацията расте два пъти по-бързо от целевото ниво на централната банка от 2%.

Засилването на инфлацията във Великобритания накара някои от членовете на Управителния съвет на АЦБ да настояват за повишение на лихвените проценти, докато други продължават да гласуват за запазване на стимулите заради слабото състояние на икономиката.

Прогнозите на АЦБ сочат, че инфлацията в страната може да се ускори до 4,5% през идните месеци в сравнение с 4-те процента на годишна база, отчетени през януари.

В сравнение с четвъртото тримесечие на 2009 г. британската икономика нараства с 1,5%.

Британската лира поевтинява с 0,4% срещу щатския долар в днешната валутна сесия и към 13:10 ч. българско време една лира се разменя срещу 1,6071 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още