IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът и бизнес инвестициите донесоха ръст на немската икономика

Бюджетният дефицит на страната за 2010 година е бил 3,3% от БВП, което е малко над тавана в ЕС

11:57 | 24.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Износът и бизнес инвестициите донесоха ръст на немската икономика

Износът и бизнес инвестициите през четвъртото тримесечие на 2010 донесоха ръст на германската икономика, която обаче губи инерцията си в сравнение с предишните две тримесечия.

Частното потребление в страната също допринася за увеличението на брутния вътрешен продукт (БВП) с 0,4% през последните три месеца на миналата година. Това показаха днешните окончателни данни на немската статистическа служба Destatis.

В сравнение със същия период на предходната година икономиката расте с 4 на сто.

Най-много за икономическия растеж допринася външната търговия заради голямото увеличение на износа. Тя добавя 0,7 процентни пункта към темповете на ръст, инвестициите в заводи и оборудване допринасят 0,2 процентни пункта, а частното потребление – 0,1 процентен пункт.

През третото тримесечие германската икономика се увеличи с 0,7%, а през второто – с 2,2 на сто.

Възстановяването на най-голямата европейска икономика понижи броя на безработните в страната до най-ниското му ниво за последните близо две десетилетия. Междувременно бизнес средата и потребителският климат в Германия се подобриха значително в началото на тази година, което вещае продължаване на подема в икономиката.

В рамките на миналата година БВП на страната се увеличава с рекордните за последните две десетилетия 3,6 на сто, а за тази година централната банка на Германия Bundesbank прогнозира ръст от 2,5 на сто.

Междувременно отделни данни на Destatis показаха, че бюджетният дефицит на Германия за 2010 година е бил 3,3% от БВП, което е под предварителните му оценки и леко над целевия праг в ЕС от 3 на сто.

Предварителната оценка, оповестена през януари, сочеше за дефицит от 3,5% от БВП.

Германия е превишила прага от 3% за първи път през последните пет години, но въпреки това държавните финанси на страната остават в далеч по-добро състояние в сравнение с финансите на много от страните в еврозоната, като се очаква тази година дефицитът й да се върне под границата от 3 на сто.

Еврото поскъпва за втори пореден ден срещу долара днес, като към 11:45 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3788 долара, напредвайки с 0,3 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още