IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцарският франк достигна нов рекорд, доларът отстъпва

Зелените пари отстъпват, тъй като страховете, че бунтовете в Близкия Изток ще стигнат и до износителите на петрол, набират сила

09:47 | 24.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Швейцарският франк достигна нов рекорд, доларът отстъпва

Швейцарският франк удари нов рекорд срещу долара тази нощ, като основната причина за това е бягството от зелените пари и насочването към по-стабилни инвестиции. Към момента пазарните участници се опасяват, че социалните бунтове в Близкия Изток може да се пренесат и към богатите на петрол страни, коментират анализатори, цитирани от Ройтерс.

Доларът все по-отчетливо губи статута си на спасителен остров, като интересът се пренасочва към еврото и британския паунд, посочват трейдъри. Двете валути печелят и от спекулациите, че централните банки ще прибегнат към увеличение на лихвените проценти на Острова и в еврозоната.

„Пазарите може да осъзнаят, че ако петролът поскъпне рязко, това може да навреди на развитите страни и именно това е причината основните валути да попадат под натиск. Ако влиянието на случващото се в Близкия Изток е приблизително еднакво за водещите валути, то рано или късно ще се стигне до разглеждане на предимствата, свързани с лихвените нива“, посочва Цуцому Сома от Okasan Securities за медията.

Тази нощ американският долар пропадна до 0,9275 USD/CHF, което е рекордно ниско ниво за зелените пари. В същото време еврото напредна с 0,2 на сто до 1,3771 EUR/USD, с което единната валута се доближава до най-високото си ниво от началото на месеца.

Натискът върху долара се илюстрира най-точно от движението на доларовия индекс, който следи движението на зелените пари срещу шест основни валути. Днес той отстъпва до 77,149 пункта, което е най-ниското му ниво за последните три седмици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още