IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нови стъпки в либерализацията на юана

Китай обяви, че от април ще разреши търговията в страната с опции върху курса на юана спрямо други валути

15:41 | 17.02.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
Нови стъпки в либерализацията на юана

Китай обяви, че от април ще разреши търговията в страната с опции върху курса на юана спрямо други валути – дългоочаквана стъпка, която ще предостави на компаниите повече възможности за хеджиране и представлява част от общата политика на Пекин за реформа на валутния режим, пише Wall Street Journal.

През последните месеци китайските власти обявиха серия от планирани мерки, чиято цел е да предоставят на бизнесите повече инструменти за защита от вероятно поскъпване на юана.

Правителството разширява и използването на валутата извън Китай както за търговия, така и за инвестиции. Дългосрочната цел на Пекин е да трансформира юана - от години търгуван единствено в Китай, в една от основните глобални валути.

В крайна сметка последните за момента промени може да улеснят правителството в решението му да позволи по-бързо поскъпване на юана, който се е повишил с 3,6% спрямо долара от юни, когато фиксираният валутен курс на китайската валута към долара беше отменен. Това обаче е доста по-слаб ръст, отколкото САЩ и някои други чуждестранни правителства биха желали.

Стъпката е предприета в светлината на дебата между САЩ и Китай за това дали забавянето на поскъпването на юана допълнително ускорява инфлацията в Китай. По думите на финансовия министър на САЩ Тимъти Гайтнър китайските власти са се решили да позволят на юана да поскъпне и причината за това според него е инфлацията в страната.

„Тъй като инфлационните нива в Китай са доста по-високи от тези в САЩ, юанът на практика се повишава в реално изражение спрямо американския долар приблизително с 10% на година или повече“, казва Гайтнър.

„Ако тази тенденция се запази, това ще доведе до основна промяна в баланса на конкурентоспособността не само за нас, но и за всички търговски партньори на Китай“.

В Китай този анализ предизвиква дебат. Според Ли Даокуй, съветник на Китайската централна банка, по-бързото покачване на цената на юана няма да помогне на Китай да овладее инфлацията, защото някои основни страни износителки на суровини също толкова бързо ще повишат износните си цени.

„Ако разгледате международните фактори, ускоряващи инфлацията в Китай, на първо място е повишаването на цените на суровини като желязо, мед и алуминий. Китай е основен вносител на тези суровини. Ако курсът на юана се повишава по-бързо, тогава и австралийските, чилийските и бразилските компании ще повишат цените на суровините в американски долари много бързо“, казва Ли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:38 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 13 години
Че какво й е лошото на плановата икономика? Който не умее да планира, в пазарната направо е за ореваване...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
ivo0101
преди 13 години
Не го вярвам!Като искат да укротят инфлацията да увеличат ОЛП на нивата на БВП!Много ясно че с отрицателен ОЛП ще има инфлация!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
moderast
преди 13 години
Браво Лий, *** сега го кажи на партийните ви лидери.Плановата икономика до това води - цайтнот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още