IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Редиците на безработните във Великобритания се увеличават

Жените са били по-тежко засегнати по последната вълна на съкращения в страната

12:39 | 16.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Редиците на безработните във Великобритания се увеличават

Редиците на безработните във Великобритания се увеличиха в началото на тази година, след като броят на лицата, подали молби за помощи при безработица, нарасна с 2 400 до 1,46 млн. души през януари.

Пазарът на труда остава едно от слабите места на британската икономика, след като в края на 2010 година брутният вътрешен продукт на страната неочаквано се сви.

Данните на британския статистически офис в Лондон за безработицата изненадаха пазарните анализатори, които очакваха броят на безработните да намалее с 3 200.

Освен от високата безработица британските домакинства страдат и от бързите темпове на ръст на инфлацията, която се ускори до 4% на годишна база през януари.

В края на декември в страната е имало 2,49 млн. безработни, сочат данните за безработицата, изчислена съгласно методологията на Международната организация по труда (ILO). Нивото на безработица възлиза на 7,9%.

Жените са пострадали по-силно от последната вълна на съкращения във Великобритания, тъй като през януари със 7 800 повече жени са подали молби за социални помощи поради безработица. През същия месец броят на мъжете, останали без работа, е намалял с 5 400.

Британската лира поскъпва за трети пореден ден срещу щатския долар, като курсът й се вдига с 0,1% в днешната валутна сесия. Към 12:25 ч. българско време една лира се търгува срещу 1,6137 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още