IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговията на дребно в САЩ расте за седми месец въпреки безработицата

Най-много се увеличават продажбите на търговците на автомобили и магазините за хранителни стоки

16:47 | 15.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Търговията на дребно в САЩ расте за седми месец въпреки безработицата

Продажбите на дребно в САЩ се увеличиха за седми месец през януари, въпреки че високата безработица остава едно от слабите места на щатската икономика.

Оборотът на търговците на дребно в страната обаче расте по-слабо от очакваното, за което допринасят и тежките зимни условия в началото на годината, които ограничават търсенето на строителни материали и посещенията в ресторанти.

Търговията на дребно се увеличава с 0,3% на месечна база през януари, което е най-слабият й ръст за последните седем месеца. Данните на Министерството на търговията на САЩ се оказаха по-слаби от прогнозирания от икономисти ръст от 0,5 на сто.

Застоят на трудовия пазар в страната е сред факторите, които ограничават потреблението на домакинствата, което е източник на две трети от американския брутен вътрешен продукт.

Най-много през изминалия месец се увеличават продажбите на търговците на автомобили и на магазините за хранителни стоки. В началото на февруари стана ясно, че покупките на нови автомобили са се увеличили до 12,54 млн. единици на годишна база през януари, което е най-високото им ниво за последната година и половина.

Ако се изключат автомобилите и бензиностанциите, продажбите на дребно се увеличават с 0,3% спрямо декември, което също се оказа по-слабо от очакваното. Най-рязко се свива оборотът на магазините за строителни материали.

Отделни данни на клона на Федералния резерв в Ню Йорк показаха, че фабричният сектор в региона е ускорил темповете си на ръст през февруари. Това стана ясно от индекса на бизнес активността в производствения сектор в региона, който се повиши до 15,4 пункта от 11,9 пункта през януари.

Щатският долар поевтинява леко с 0,2% срещу еврото днес и към 16:25 ч. българско време се търгува при 1,3510 долара за евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:00 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още